Zimní hygge, aneb jak na šťastnější zimu?

Už jste slyšeli o hygge? Vyslovuje se jako „hüke“ a je to dánský způsob, jak být šťastnější v každodenním životě. Vše je o atmosféře, prožitku a hlavně myšlení nebo bytí, jak si udělat život příjemným. Prostě se mít hezky. A kdo by se takto nechtěl cítit? V dnešní uspěchané době plné stresu a povinností je důležité radovat si i z maličkosti. My vás to dnes naučíme!

Leden a únor jsou považovány za nejpesimističtější měsíce v roce. Zima, chlad, brzy tma, vše je šedé, bez života. O to víc důvod, jak si toto období zpříjemnit, nepodlehnout chmurám a depresi. Navíc si s příchodem nového roku mnozí z nás dávají předsevzetí různého rázu. Proč by v něm tedy neměla chybět myšlenka, jak si začít užívat života? Inspirací nám může být Dánsko, odkud ryze dánský fenomén „hygge“ pochází. Věděli jste, že právě Dánové jsou považování za nejšťastnější lidi na světě? A jelikož rozhodně nemůžeme mluvit o tom, že je v této zemi počasí jako v ráji, měli bychom si z nich vzít příklad. Vždyť kdy jindy se lépe relaxuje, než když venku lije nebo sněží, a protože už je tma, moc se nám toho dělat nechce? Kouzlo tkví v zimním hygge!

Páteční pohoda nejen v pátek

Jistě se shodneme na tom, že nejkrásnějším časem v týdnu je pátek po práci. Zejména páteční večery věnujeme aktivitám, které nám přináší štěstí. Základem je obvykle rodinná pohoda, setkání s přáteli, dobré pití, jídlo, třebas i nějaký ten film či seriál. Možná si v tuto chvíli představíte večer s balíčkem chipsů, a co že je na tom tak jedinečného? Důležitá je ale příprava pohoštění a samotné stolování. To si udělejte jednoduše výjimečné.

Zdroj: Pinterest.com - kuistinkautta.blogspot.fi

Nachystejte si něco k zobnutí a nechejte si záležet na estetice. Otevřete si láhev dobrého vína, nakrájejte sýr, k chipsům připravte dipy, možností je nespočet. Nečekejte na pátek a pohodovou hygge atmosféru si užívejte kdykoliv, kdy na to prostě máte chuť a cítíte, že potřebujete vypnout. Ke stolování se vám mohou hodit tyto úžasné sady na břidlicových podnosech. Máme poslední kusy, takže si pospěšte, pokud vás zaujaly.

Hlavně v teple

Mnozí z vás si v souvislosti s hygge určitě představí deky, plédy, kožešiny a chlupatý bytový textil. Ano, je to tak! Být v teploučku, to je základ. Nejen oheň v krbu, ale i příjemná deka zahřeje. Navíc se i tyto bytové doplňky podílejí na celkovém vyznění interiéru. Jestliže jste zruční, můžete si tyto prvky klidně i uplést nebo uháčkovat.

Zdroj: Pinterest.com - rstyle.me

Položte si kožešinu na zem, třeba pod křeslo nebo sedací soupravu, ideálně pokud máte doma krb, kde jinde by se lépe vyjímala. Můžete na ni ulehnout kdykoliv budete chtít načerpat teplo. A pokud máte doma domácí mazlíčky, jste si jisti, že to bude jejich nejoblíbenější místečko. Kožešiny mohou posloužit i místo podsedáků na jídelní židle. Toto spojení vypadá úžasně. Přehoďte deku či pléd přes okraj sedačky. Obklopte se polštáři. Je to snadné a efektivní!

Pohoda u hrnečku

V souvislosti s pohodou u dobrého jídla a pití se nemůžeme nezmínit o kávě. Dát si šálek dobré kávy, případně čaje, a nožky nahoru, když přijdeme z práce, to je rituál, který jistě dodržuje spousta z nás. A právě tyto okamžiky s tou pravou hygge atmosférou vám pomohou vytvořit hrnky, ve kterých nápoj podáváte.

Zdroj: Instagram.com

Zasloužíte si přeci něco lepšího! Nezapomeňte, že i na malých detailech záleží. Takže jsme přesvědčeni, že právě dokonalý hrníček má podíl na tom, jak vám káva či čaj chutná. Poohlédněte se po takovém, který srší pohodou.

 

Bez svíček se hygge atmosféra neobejde

Svíčky, svícny, lucerny. Nikdy jich není dost! A my tomu naprosto rozumíme. K hygge atmosféře neodmyslitelně patří a ve šťastném interiéru prostě nemohou chybět. V dánských domácnostech na svíčky narazíme v podstatě všude - nejen doma, ale i v restauracích, kavárnách, kancelářích apod.

Zdroj: Pinterest.com - housetohome.co.uk

Plápolající plamínek a příjemná vůně, má své nenahraditelné kouzlo. Stačí zapálit jedinou svíčku u večeře a stolování má ihned naprosto jinou a dokonalejší atmosféru. Anebo když si večer sednete do svého oblíbeného křesla s knížkou v ruce, zachumláte se na sedačku s tím, že budete sledovat svůj oblíbený film, se zapálenou svíčkou jsou běžné starosti ty tam.

Svíčky, svícny a lucerny jsou nejen zdrojem světla, ale poslouží i jako designový prvek interiéru, takže vám vaši domácnost také krásně ozdobí. Obklopte se jimi a uvidíte, jak získá vaše bydlení na útulnosti.

Prosvětlete šedivé dny a tmavé večery

Jak vykouzlit útulnou a romantickou atmosféru za pár vteřin? Jediným zapnutím světýlek. Máme na mysli dekorativní světýlka, jež už nejsou pouze výsadou Vánoc. Aktuální trendy dávají světýlkům zelenou i mimo vánoční období. K dostání je spousta modelů na tužkové baterie, takže si s nimi lze dost vyhrát a zakomponovat do interiéru téměř kdekoliv. Velmi dobře se pracuje s LED diodami na drátku.

Zdroj: Instagram.com

Obmotejte jimi rám postele, židle, garnýže, zábradlí. Vložte světýlka do vysoké skleněné vázy nebo jen tak položte na okenní parapet. Pověste je do oken, potěší oko i kolemjdoucích. A rozhodně nevadí, že už je po Vánocích. LED světýlka vnesou k vám domů nový rozměr – romantiky a pohody.

 

Ještě než vaše domovy zaplní velikonoční dekorace, jsou tyto bytové doplňky po vzoru hygge ideální volbou na zimní období. A určitě se shodneme na tom, že v domově v takové pohodové a šťastné atmosféře by se bydlelo nádherně i vám. Tak na co čekáte?

Ilustrační fotografie: Pinterest.com - housetohome.co.uk

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno