Zahrádkáři, na co nesmíte v květnu zapomenout?

Květen se přehoupl do své druhé poloviny a důležité je hlavně to, že tři zmrzlí muži jsou za námi. To dává signál především zahrádkářům, že by snad už žádné přízemní mrazíky hrozit neměly. Proto je nyní ideální čas postarat se, jak o užitkovou, tak okrasnou část zahrady. Myslet byste měli i na trávník, který je dobré podpořit v růstu a je nejvyšší chvíle pro vysazení letniček, paprik a rajčat.

Každá zahrádka je po zimě unavená, a ačkoli je letošní jaro poměrně teplotně příznivé, své má svůj čas a není dobré vysazování zeleniny a letniček uspěchat. Až nyní se vše začíná naplno probouzet a práce na zahradě mají zelenou. S čím tedy začít a na co nezapomenout? Dali jsme dohromady pár zásadních rad a pravidel. Jaká to jsou?

Rajčata i papriky se sadí po mrazících

Pankrác, Servác a Bonifác – neboli tři zmrzlí muži – oslavili svůj svátek v předešlých třech dnech. Dnešním dnem tedy můžete sazenice rajčat a paprik již do země vysadit. Vše chce svůj čas, a pokud jste již byli netrpělivý, šup pro sazenice a pusťte se do práce. Nyní by mohly slabší rostliny odolat silnějším větrům i dešti. Rajčata a papriky se řadí k nejoblíbenějším zahradním plodinám a zvládne je vypěstovat i začátečník. Pakliže jste si nestihli zasadit semínka, v zahradnictvích a květinářstvích jistě ještě nějaké ty sazenice seženete. Stačí jen vybrat odrůdu.

Rajčata i papriky zvládnete i bez zahrádky

Pokud nemáte zahrádku, ale toužíte po vlastních rajčátkách a paprikách, postačí vám k jejich vypěstování okenní parapet, terasa, balkon nebo malý dvorek. Využít můžete plastové květináče a truhlíky, které naplníte zahradnickým substrátem. V takovém případě myslete na to, že když nejsou rostlinky přímo v zemi, je vyžadována častější zálivka. Je dobré mít konev vždy po ruce a zajistit rajčatům a paprikám dostatečný přísun vody. Při vysazování vybírejte zdravé a silně sazenice s dobře rozvinutým kořenových systémem. Takové rostliny rychleji zakoření a krásně porostou. Truhlíky a květináče umístěte ideálně na slunné stanoviště, které bude chráněné proti větru.

Letničky zahrádku ještě více rozzáří

Rádi se obklopujete květinami? Máj je i časem vysazování letniček, konkrétně pak polovina května. Choulostivé cibuloviny a hlíznaté rostliny jsou v tomto období již připraveny. Nakupte tedy muškáty, surfinie, petunie, begonie, lobelie, bakopy, jiřiny, jakubské lilie, dosky, křín a další letní odrůdy. Osaďte si truhlíky, závěsné květináče i další nádoby, které budou vaše venkovní prostory dokonale zdobit. Letničky jsou přece jen ty nejkrásnější zahradní dekorace, ze kterých se můžete těšit po celé léto. Když navíc zvolíte dekorativní obal, není pochyb o tom, že toto spojení je naprosto estetické.

Pokud máte doma nějaké exotické rostliny, které jste v zimě schovávali před nepříznivým počasím, už je klidně vytáhněte na terasy, balkony i do zahrad. Je však dobré je na slunce zvykat postupně, aby to pro rostliny nebyl šok. Na cílové slunné stanoviště je přemístěte až po několika dnech v polostínu.

Trávník podpořte častým sečením

Vaši péči si zaslouží i trávník. Hustý, zelený porost je chloubou každého majitele zahrádky a je určitou vizitkou a známkou luxusu. Zelený travnatý koberec je samozřejmě také pastvou pro oči a poskytuje velice příjemné místo pro hry či relaxaci. V květnu by už měl být váš trávník po zimě probuzen. Zde však platí pravidlo: sekat, sekat a hnojit. Právě v máji roste trávník snad nejbujněji, podmínkou však jsou dobré počasí, pravidelný sestřih a hnojení.

Přihnojujte!

Chcete-li bohatou úrodu a toužíte po záplavách barevných květů, nezapomeňte na přihnojování. Hnojiva rostlinu probudí k životu, dodají jim potřebnou energii k růstu a kvetení. Zároveň zvýší odolnost proti suchu i přemokření. Dalším plusem je ochrana před chorobami a škůdci.

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno