Vřesy k podzimu patří. Vysaďte si je do květináčů a truhlíků

Když začnou kvést vřesy, znamená to jediné. Podzim je tady! Ačkoliv je podzimní období spojeno spíše s melancholií, kdy je nám úzko z toho, jak rychle léto zase uteklo, přece jen může být i podzim velmi krásný. Respektive: Jaké si to uděláš, takové to máš. Pokud si tedy chcete i toto roční období užít na maximum, vytvořte si kolem sebe příjemné prostředí, ze kterého se můžete těšit. Právě vřesy mohou ozdobit vaše zahrádky, balkóny i interiéry. Spolu s dýněmi se řadí mezi typické podzimní dekorace.

Zajímavosti o vřesu obecném

Vřes obecný (Calluna vulgaris) nebo chcete-li břes, břasa, chvojina, hádavec – to vše jsou názvy pro tuto velmi nenáročnou rostlinu. Tento keřík roste v celé severní Evropě a ve volné přírodě jej najdete v horských loukách, na skalách či na okrajích lesů. Kvete již od konce léta, až do zimy. V podstatě až do prosince, neboť díky tomu, jak je odolný, dobře snáší mráz i sníh. Není náročný na živiny a roste v kyselé půdě.

Jeho obrovskou výhodou je fakt, že pokud uschne, neztrácí svou barvu. Takže si z něj můžete usušit snítky, třeba jako z levandule a využít na nesčetné dekorace. Vybírat lze z několika krásných odstínů, od bílé, přes růžovou, až po temně fialovou.

Pěstujte vřesy na zahrádce, v truhlících i květináčích

V těchto dnech již balkonovky, jako jsou muškáty, surfinie, petúnie a další letní květiny dokvétají. Už moc parády neudělají, proto je ideální chvíle vyměnit je za vřesy. Není třeba schovávat truhlíky, plastové květináče a jiné zahradní nádoby. Právě v nich se budou nádherně vyjímat a rozveselí vám balkóny, terasu i zahrádku.

Zhruba 14 dní vám vřes vydrží i v interiéru, přičemž jak už bylo řečeno, když uschne, barvu neztrácí, takže jej koneckonců můžete využít třeba k aranžování i poté.

Co potřebuje vřes při výsadbě a pěstování?

Pěstování zvládne úplný začátečník. Jak už bylo řečeno, vřes není náročný na živiny. Vysází se obvykle na podzim. Pokud jej budete sázet do volné půdy, promyslete si, kam jej umístíte. Snáší totiž špatně přesazování. Ke svému růstu potřebuje kyselou půdu. Vřes má rád slunce, takže aby vám krásně kvetl, volte spíše slunné prostory.

Do truhlíků nebo květináčů doporučujeme na dno umístit drenážní vrstvu, která bude propouštět vodu. Poté použijte směs rašeliny, písku a zahradní zeminy. Lze zakoupit i speciální substrát pro vřesovištní rostliny. Alternativu nabízí rovněž substrát pro rododendrony a azalky. Když zvolíte více sazenic, doporučujeme dodržet rozestupy asi 20 centimetrů. Máte-li vřes v truhlíku a chcete, ať vám přezimuje, obalte květináč netkanou textilií. Obložit jej můžete také polystyrenem, abyste zabránili vymrznutí kořenů.

Náš tip: Ponechejte vřesy v truhlících i během zimy. Zajděte si do lesa na chvojí a větvičky smrčků, boroviček, jedliček a jiných jehličnanů napíchejte do truhlíků mezi vřesy. Přidejte nějakou tu baňku, šišku či jiné vánoční ozdoby. Snadno si vytvoříte stylové vánoční dekorace na okenní parapety nebo balkón za pár korun. Přidáte-li vánoční osvětlení, není nad krásnější aranžmá.

Kolik vody vřes potřebuje?

Co se týče zálivky, je vhodné vřesy zalévat jen mírně, ale i v zimě.

Rada na závěr: Nemáte-li doma vhodné nádoby na výsadbu vřesů, není nic jednoduššího, než k nám kouknout na e-shop a vybrat si vhodný plastový květináč či truhlík. Z naší široké nabídky moderních obalů na květiny si bezesporu vyberete. Vše tady: //www.harasim.info/1437/plastove-obaly-na-kvetiny/

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno