Co teď frčí? Inspirujte se dekoracemi a doplňky v industriálním stylu

Industriální styl bydlení je momentálně v zahraničí velice oblíbený a nadčasový. V našich končinách ještě není tolik znám a rozšířen. Teprve zde nachází své příznivce. My v něm vidíme velký potenciál. Přece jen se u nás nachází spousta průmyslových měst s budovami z dob, kdy průmysl jen a jen vzkvétal. A nyní? Mohou posloužit právě k bydlení. Pakliže vás zajímá, co je pro tento styl typické a uvažujete o zakomponování určitých prvků do vašeho interiéru, inspirujte se našim článkem.

Často bývá industriálnímu stylu vyčítána strohost a neútulnost, nicméně má své jedinečné kouzlo a určitě se nejedná jen tak o nějaké běžné bydlení. Jeho počátky sahají přibližně do 60. let minulého století. V rostoucích světových metropolích, jakými jsou New York, Londýn, Paříž, docházelo k rozvoji průmyslu, který se stěhoval i do center. Později však zůstaly výrobní haly, skladiště a budovy opuštěné a začali se upravovat a využívat k jiným účelům, především k bydlení. Díky nízkému nájmu byly tyto budovy zajímavé pro mladé lidi, jenž je začali obývat. Objevili je i různí bohémové a umělci, pro které se tato místa stala atraktivní a zbudovali zde své ateliéry. Tito všichni položili základy pro tento styl. V současné době je situace podobná. Průmyslové objekty upravené k obývání se nazývají loftové byty. S tím rozdílem, že si je může pořídit spíše bohatá klientela, protože se jedná o realitní poklady.

Co je pro industriální styl typické?

Samotný prostor bývá tou nejzásadnější a nejvýraznější charakteristikou industriálního stylu. Obvykle jsou pro něj typické vysoké stropy, velkorysost, co se rozlohy týče, otevřené dispozice, minimum příček, velká okna i dveře, kovové rámy, cihlové zdi, betonové podlahy apod. Často zůstávají odkryté elektroinstalace a kovové potrubí. U loftových bytů se setkáváme s vícepodlažním řešením. Materiály jsou přiznané, na nic si nehrají, nic se neimituje a vše zůstává, tak jak je. Dominuje hlavně kov, beton, sklo, dřevo, kámen, cihly, kůže či keramická dlažba.

Jak si zařídit bydlení v tomto stylu?

Pokud se vám tento styl líbí, jistým smyslem vás přitahuje, můžete jej zrealizovat i v případě, že nevlastníte byt v průmyslové zástavbě. Obecně platí, že čím více prostoru máte, tím lépe se dá pracovat s daným místem a přetvořit jej v nadčasový, avšak retro byt. Hotové bydlení sice nafouknout nemůžete, ale zkuste zrušit zbytečné příčky, zvětšete otvory pro okna, omezte nábytek a vybavení na minimum, jestliže máte k dispozici půdní prostory, odhalte trámy a konstrukce. A pokud už nemůžete s bytem manipulovat, vše lze doladit potřebným zařízením a doplňky.

Na podlahy se nejvíce hodí keramické dlažby nebo bezspárové betonové stěrky. Jedná se o povrchy odolné a atraktivní. Pokud máte strach z chladu, zvolit lze i dřevěnou podlahu. Zmíněné betonové stěrky se v současné době využívají nejen jako podlahová krytina, ale také jako obklad místo toho tradičního. Celkový efekt je naprosto dokonalý a do industriálních bytů skvělou volbou. U stěn ještě zůstaneme. Betonové stěny v obývacím pokoji, za kuchyňskou linkou, v ložnice apod. jsou rovněž velmi vhodné. K tomuto stylu neodmyslitelně patří i cihly či hrubě omítnuté stěny s různými povrchovými úpravami a nerovnostmi. Nábytek volte dřevěný, kovový a jejich kombinaci.

Co se týče barev, industriální byt by měl být laděn do neutrálních tónů, jako jsou bílá, černá, šedá a hnědá. Výraznější odstíny se objevují případně pouze na doplňcích nebo nábytku s dominantním charakterem.

Dekorace vše doladí

A protože naší vášní jsou dekorace, nemůžeme se zapomenout věnovat této části. Ačkoliv je industriální styl spíše minimalistický, bez doplňků a dekorativních prvků se v něm neobejdete. Stačí totiž pořídit pár stylových kousků a interiér rázem dostane ten správný šmrnc. Mezi typické industriální dekorace se řadí velké obrazy, zejména pak plátna s abstraktní malbou, grafikami nebo černobílými fotografiemi. Na podlahu postavte kovové a keramické květináče. Plastové květináče nejsou zcela ideální, protože plast by se v interiéru neměl vyskytovat. Na stěně by neměly chybět hodiny v nádražních designu či kovové stojící hodiny na poličče.

Originálními doplňky mohou být různé drobné zařizovací prvky z kovu, např. police, věšáky, držáky na ručníky apod. Útulnost a teplo do bytu dodáte kusovým kobercem a textiliemi z přírodních materiálů či kůže.

Zakomponujte napříč interiérem tolik oblíbené kovové svícny a lucerny.

Zapomenout byste neměli na světlo. Pro industriální bydlení jsou totiž charakteristické kovové lampy, lampičky a žárovky. Čím více, tím lépe. V tomto stylu jde o výrazný doplněk, který by v takovém interiéru neměl chybět. Nebojte se kombinovat více druhů světel, tohle je žádoucí.

V našem e-shopu samozřejmě pár takových dekorací máme, tak šup do kategorie: https://www.harasim.info/2131/industrialni-dekorace/

A pokud potřebujete konkrétní inspiraci, mrkněte na náš Pinterest: https://cz.pinterest.com/harasimvelkoobc/industri%C3%A1ln%C3%AD-styl/, kde můžete shlédnout takto realizované interiéry.

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno