Připravte se na jarní výsadbu okenních květináčů

Každého z nás určitě potěší pohled na květinami ozdobený parapet. Kvetoucí rostliny nám dávají jasný signál, že je jaro v rozpuku. Pochmurná zima je za námi a čeká nás konečně příjemné teplé počasí. Chcete také rozzářit své okno, balkon nebo terasu barevnými letničkami? Nemusíte být zkušený zahradník, abyste si vytvořili dechberoucí jarní aranžmá. Stačí dodržovat několik zásad a můžete se těšit na výsledek, který budou sousedi zaručeně obdivovat.

Určete si světovou stranu

Jedním z prvních důležitých kroků je si uvědomit, na které světové straně budete mít letničky vystavené. Některé rostliny milují slunce a druhé naopak upřednosťují stín.

Na jižní straně svítí slunce po celý den a není zde žádný stín. Jedná se o vhodné stanoviště například pro tyto rostliny:

gazánie, hvězdička přímořská, pařížská kopretina

Naopak severní strana je chladnější a poskytuje dostatek stínu. Dobře se zde bude dařit například těmto rostlinám:

břečťan, popenec, dobromysl zlatolistá, begonie

Na východní straně svítí slunce ráno a na západní pozdě odpoledne a večer. Podle těchto parametrů si ujasněte, kterým rostlinám se na tomto místě bude dařit. Pro výsadbu zde můžete vybírat například tyto jarní květiny:

ostruhatka, sutera, verbena, minipetúnie, libora měňavá

Kombinujte

Věděli jste, že venkovní květináče vysazené pouze jedním druhem rostliny mohou být náročnější na údržbu? Rády přitahují různé choroby a škůdce. Takové mšice vás dovedou pořádně potrápit. Riziko však můžete snadno minimalizovat, a to za to určitě stojí. Stačí do zahradního květináče vysadit alespoň 2 typy květin. Vyberte jeden druh, který bude dominovat a další přidejte na okrasu. Uvidíte, že dohromady budou vypadat ohromně.


 

Nepodceňujte správný výběr květináče

Než se pustíte do samotné výsadby, je klíčová ještě jedna věc. Máte-li už vybranou rostlinu, zjistěte kolik prostoru potřebuje pro její zdravý růst. Na základě toho zvolte velikost truhlíku, či květináče. Podstatný je také materiál. Koupit můžete například proutěný, keramický, ratanový nebo plastový květináč. Na jižní stranu kvůli sluníčku, které dokáže být v létě velmi agresivní, je vhodné zvolit světlé bílé květináče, protože se nebudou tolik přehřívat. Naopak tmavé černé truhlíky je vhodné umístit na stinné místo. Samozřejmě ale záleží i na vašem vkusu. V naší nabídce máme široký výběr od malých po vysoké velké květináče. Nechybí u nás ani závěsné květináče a jarní dekorace.


 

Doporučujeme si také připlatit za samozavlažovací truhlíky, které vám pomohou udržet zeminu vlhkou i v případě, že zapomenete rostlinu včas zalít. Jedná se o perfektního pomocníka, který vám přijde jistě vhod. Případně si můžete pořídit samozavlažovací systém i samostatně.




 

Naším bestsellerem jsou plastové ECO květináče, které šetří životní prostředí a přitom vypadají skvěle. Jsou vyrobené z recyklovaného plastu s významnou příměsí dřeva, která už by jinak neměla žádné další využití.

 

 

Nakonec ještě malý tip: U obyčejných plastových květináčů nezapomeňte vyvrtat přibližně dva centimetry od země malou dírku z obou stran, aby mohla v případě potřeby samovolně odtékat voda a kořínky se tak zbytečně netopily. Takovou vychytávku oceníte minimálně za vydatného deště.


 

Vše podstatné pro pěstování už víte, teď je to jenom na vás. Vyberte si letničky dle svých představ i možností a pusťte se do výsadby truhlíků. Už je nejvyšší čas. Držíme vám palce!


Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno