Jarní výživa pro vaše orchideje: Jak se o ně po zimě postarat?

Mezi nejvyhledávanější květiny do domácnosti se bezesporu již několik let řadí orchideje. Ne všichni však o ně umí správně pečovat, tudíž se často stává, že tato nádherná rostlina vykvete pouze jednou a poté začne chřadnout. Je to velká škoda, protože orchideje nejsou, co se péče týče, až tak náročné a určitě se to naučíte i vy. Prozradíme vám zálivku, po které se bude těmto tropickým rostlinám dařit, a budou kouzelně kvést po dlouhé měsíce.

Je až neuvěřitelné, že na naší zemí existuje přibližně 30 000 druhů a neskutečných 100 000 různých variací a kříženců. Nejdostupnější jsou u nás orchideje rodu Phalaenopsis, ačkoliv se v našich končinách přirozeně nevyskytují. Obdivujeme je pro jejich dokonalé květy různých pestrých barev, které svým tvarem připomínají motýla. Právě kvůli květům je pěstujeme a každý z nás si jistě přeje, aby vydržely co nejdéle a svou krásou nám naše příbytky zdobily. K čemu by nám byly, kdysi nekvetly? Květy a plastové květináče, do kterých je usadíme, společně tvoří vděčné, nádherné a moderní dekorace za bytu.

A my víme, jak na to, aby byly orchideje obsypané květy. Máme pro vás skvělý a jednoduchý trik, díky kterému se bude těmto rostlinám dařit, a jejich dokonalost vám budou všichni závidět. Stačí si připravit roztok pouze z 2 ingrediencí bohatý na důležité živiny.

Výživa pro květy. Co budete potřebovat?

Na přípravu roztoku budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 3 stroužky česneku

Vodu nalijte do hrnce nebo rychlovarné konvice a nechte ji převařit. Následně ji dejte do nějaké nádoby (pokud převaříte v konvici), odstavte, ať vychladne. Po vychladnutí prolisujte do vody 3 stroužky česneku. Tento roztok ponechejte jeden den odstát. Po jednom dni vodu přeceďte do mělké a široké nádoby, do které se květináč vejde. Do nádoby pak orchidej v květináči postavte tak, aby voda dosahovala cca 1-2 cm nad spodní okraj květináče. Takto bude roztok vzlínat ke kořenům. Nechte rostlinu ponořenou asi půl hodiny, vyndejte z vody, nechte okapat a položte na své místo. Roztok můžete samozřejmě použít na všechny orchideje, které doma máte. Prostřídejte je! Ale pozor! Nepoužívejte tuto vodu jako zálivku, je důležité, aby živiny přijaly pouze kořeny rostliny.

Jak často roztok používat?

Převařenou vodu obohacenou o česnek lze orchidejím dopřávat jednou za měsíc. Už za 2 měsíce byste pak měli pozorovat první puky.

Jak dále orchideje ochránit?

Zmíněný roztok slouží primárně k tvorbě květů a prodloužení květenství. Pokud do něj přidáte ještě kyselinu jantarovou, kterou je možné pořídit v lékárně, získáte výživu, jež ochrání orchideje před škůdci, plísněmi a podobně. Navíc pomůže rostlině lépe zakořenit. Po použití tohoto domácího hnojiva uvidíte výsledky po 10 dnech.

Nezapomeňte na správné místo a vhodnou nádobu

Kromě dané výživy je potřeba orchidejím zajistit i vhodné podmínky. Umístěte je na správné místo a vyberte správné květináče. Dařit se jim bude na okenních parapetech, přičemž v létě nemusí tolik přímého slunečného záření. Chraňte je žaluziemi, roletami apod. Nevhodnějším místem jsou okna orientovaná na východ, kde dopadá pouze ranní slunce, které ještě není tolik ostré.

Orchideje mají rovněž specifické vzduchové kořeny a nemají rády přemokřené prostředí. Proto jsou k dostání speciální květináče na orchideje či plastové truhlíky s vyvýšeným dnem, aby kořeny nestály ve vodě a neuhnívaly. Vzlínající voda a vlhkost v obalu poskytne ideální podmínky. V našem e-shopu tyto speiciální nádoby pořídíte...

vlevo: Květináč Bella, vpravo: Květináč Finezia lesklý

 

Vlevo: květináč Finezia transparentní, květináč Finezia neprůhledný

 

Vlevo i vpravo: Květináče Coubi Orchid

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno