Jaké balkónové květiny zasadit do truhlíků? Inspirujte se

Nastal čas, kdy už lze v zahradnictvích a hobby marketech pořídit nepřebernou škálu balkonových rostlin. Při jejich výběru se převážně řídíme našim vkusem. Pořídíme druhy, které se nám líbí, aniž bychom zvážili, zda se jim bude na daném místě dařit. Máte podobnou zkušenost? Vyvstává tedy otázka, které pořídit letos? Rozhodující je orientace umístění vůči světovým stranám a my vám poradíme, kde se jakým letničkám daří.

Integracja Revolut z kasynami online oferuje zapalonym graczom płynny i wygodny sposób zarządzania wpłatami i wypłatami. Dzięki przyjaznemu dla użytkownika interfejsowi i bezpiecznym transakcjom, Revolut stał się preferowanym wyborem wśród graczy, którzy szukają wydajności i niezawodności w swoich grach. Jednak pośród emocji związanych z grami, wiele osób znajduje ukojenie w bardziej relaksujących czynnościach, takich jak ogrodnictwo. Zastanawiając się, jakie kwiaty balkonowe posadzić w doniczkach, entuzjaści często wybierają rośliny kwitnące w jaskrawych kolorach, takie jak petunie, pelargonie i begonie. Te kolorowe dodatki nie tylko zwiększają estetykę przestrzeni balkonowej, ale także zapewniają terapeutyczną ucieczkę od pędzącego świata wirtualnej rozrywki. Łącząc emocje związane z grami online ze spokojem natury, ludzie znajdują przyjemność w zajmowaniu się swoimi ogrodami balkonowymi, jednocześnie ciesząc się wygodą kasyna revolut. Niezależnie od tego, czy eksperymentują z różnymi odmianami kwiatów, czy uczą się nowych strategii gry, użytkownicy doceniają elastyczność i dostępność oferowaną przez kasyna online Revolut, pozwalając im z łatwością realizować swoje pasje.

Muškát

Muškáty v truhlících Jersey

Muškáty se jednoznačně řadí k nejoblíbenějším letničkám. V současné době je známo asi 200 druhů, od klasických, převislých, páskatých, velkokvětých apod. Vzrůstá také obliba muškátů s panašovanými listy a aromatické varianty. Jsou poměrně nenáročné, hodí se na slunné stanoviště, potřebují pravidelnou zálivku, přihnojování a odstraňování odkvetlých květů.

Surfinie a Petunie

Surfinie v truhlíku Rato Case Ligh

Po muškátech jsou populární rovněž surfinie a petúnie. Pořídit je lze v různých barevných variacích, proto je můžeme vidět na řadě zahrádkách a balkonech. Nejsou nikterak náročné, ale pravidelnou zálivku vyžadují. Pro jejich pěstování se nejlépe hodí samozavlažovací truhlíky, ale dejte pozor na přemokřený substrát, petúnie mají sklon k zahnívání kořenů. Substrát volte určený primárně k pěstování těchto druhů. Již se dá bez problémů pořídit v prodejnách. Měl by být bohatý na hořčík a vápník. Aby byly obsypané květy, nezapomeňte rostliny hnojit a odstraňovat odkvetlé, suché květy.

Bakopa

Bakopy v truhlících Ratolla PW

Nenáročná převislá Bakopa kvete od května do října a je obsypaná drobnými bílými kvítky. Sehnat lze i druhy s bleděmodrými květy. Jedná se o rostlinu ideální na přímé slunce, kde se jí bude velmi dobře dařit. Vyhovuje jí také polostín. Aby se bakopě dařilo, podmínkou je výsadba do propustného substrátu, který by neměl nikdy proschnout. Oceníte také to, že se nemusíte starat o odkvetlé květy, neboť má rostlina samočistící schopnost.

Million Bells

Million Bells jsou svým vzhledem podobné surfiniím, avšak květy mají drobnější. Vyznačují se polopřevislým a převislým rázem. Vyžadují světlo a teplo, proto se hodí do jižně orientovaných míst. Ideálně pokud jsou i chráněny před deštěm a větrem. Opět jim dopřejte kvalitní substrát a přihnojujte vícesložkovým hnojivem s vyšším obsahem dusíku a fosforu. Přestávají kvést zhruba v polovině srpna, tehdy doporučujeme seříznout výhonky na délku 10 až 15 cm. Odstraňováním odkvetlých květů podpoříte kvetení a rostliny se nebudou vysilovat tvorbou semen.

Verbena

Verbeny v truhlíku Natura

Zajímavou a známou letničkou je také Verbena. Tato nenáročná letnička nevyžaduje tolik vody a kvete od května, až do podzimu. Stonky dorůstají délky 30 až 70 cm, přičemž mají většinou poléhavý vzrůst. Sehnat lze i ​​keříčkové odrůdy. Drobné květy mohou mít bílou, modrou, růžovou, fialovou nebo červenou barvu. Již byly vyšlechtěny také odrůdy s dvoubarevnými květy, což jim přidává na atraktivitě. Výborně si rozumí s dalšími letničkami nevyžadující tolik zálivky. Společně vytvoří zajímavou kombinaci.

Begonie

Begonie v truhlíku Begonie vroubek

Mezi trvalky, kterým nevadí stinné místo, patří Begonie. Nesnášejí totiž sluneční úpal. Květy jsou buď jednoduché nebo plnokvěté, květní plátky celokrajné, vzlněné či třepenité. Lze je pořídit v krásných barvách - bílé, krémové, růžové, červené, žluté/zlaté a oranžové. Do truhlíků doporučujeme pořídit převislé varianty, vzpřímené odrůdy se budou krásně vyjímat v květináčích a jiných nádobách.

Mandevilla

Mandevilla není typickou balkónovou rostlinou, přesto můžete její pěstování zvážit. Určitě si to díky zajímavému vzhledu zaslouží. Atraktivní jsou už samy o sobě listy, které jsou vejčité, lesklé a tmavě zelené. Dekorativní charakter podpoří velké trubkovité květy bílé, růžové nebo purpurové barvy. Jsou ozvláštněné výrazně žlutým jícnem. Kvete od léta do podzimu. Zálivka stačí mírná, neboť se jedná o tropickou rostlinu a nevadí jí tolik sucho. V takové chvíli dokáže minimalizovat spotřebu vody. Co se týče umístění, mohlo by se zdát, že se jí bude nejvíce dařit na slunném místě, ale není tomu tak. Doporučujeme umístění do polostínu a stínu. Vhodnou nádobou jsou velké plastové květináče, které poskytnou rostlině dostatek místa, protože může vyrůst až více než metr. Opatřete ji tedy oporu.

Lobelka

Lobelka v květináči Juka ratan

Lobelka je letnička určená do míst s dostatkem světla. Uvítá propustnou půdu, pravidelnou zálivku a přihnojování hnojivem bohatým na fosfor. Nejznámější odrůda má kompaktní vzrůst a květy s modrým okem, levandulová varianta má kulovitý habitus a novinkou je blankytně modrá Lobelka.

Vitálka sanvitálie

Květináč Rosa

Vitálka sanvitálie v květináči Rosa

Dalším převislým druhem je Vitálka sanvitálie, jejíž obliba rok co rok vzrůstá. Očaruje vás svými zářivě žlutými drobnými květy, ze kterých se můžete těšit od června do října. Nejvíce se jí bude dařit na slunném stanovišti ochráněném před větrem. Jelikož se jedná o žíznivou odrůdu, musíte ji zajistit dostatek vláhy. Na druhou stranu není náročná na živiny a není potřeba ani odstraňovat květy, neboť je rostlina samočistící.

Kde letničky umístit v závislosti na světových stranách?

Truhlíky a květináče s letničkami budou vždy dokonalé zahradní dekorace. Obklopte se jimi i vy. Zde máte doporučení, jaké druhy se hodí pro dané podmínky.

Pro stinné a vlhčí místo se hodí:

  • fuchsie, begónie, netýkavka, okrasné kopřiva, barvínek, pantoflíček, kejklířka, sporýš.

Pro polostín jsou vhodné tyto univerzální druhy:

  • bakopa, lobelka, sanvitálka, ostruhatka, všelicha

Pro slunné místo doporučujeme:

  • pelargonie (muškáty), petunie, surfinie, salvie, vějířovku, gazánie, otočník, nestařec, štírovník, kosmatec, šrucha, osteospermum

Rada na závěr:

Dokonalost letniček podtrhnete správnou nádobou. Nezapomeňte, že jsme si pro vás připravili jednu z nejširších nabídek květináčů a truhlíků na trhu za ty nejlepší ceny. U nás si vždy vyberete. Navštivte náš bohatý sortiment těchto zahradních dekorací.

Plastové květináče - https://www.harasim.info/1437/plastove-obaly-na-kvetiny/

Keramické a betonové květináče - https://www.harasim.info/1964/keramicke-kvetinace/

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno