Jak na pěstování zeleniny, ovoce a bylinek v truhlících?

Bydlíte v bytě a nemáte to štěstí, abyste si na zahrádce vypěstovali vlastní zeleninu, ovoce či bylinky? Nezoufejte! Jestliže máte balkón nebo velké okenní parapety, může být pro vás letos výzvou pokusit se zasadit např. oblíbená rajčata, jahody či mátu. I na minimálním prostoru lze sklidit bohatou úrodu. Pokud budou mít rostliny dostatečně velkou nádobu, máte i vy šanci, že se těmto zcela běžným plodinám bude dařit i na balkóně, potažmo okenním parapetu. A nyní je právě ideální čas pořídit vše potřebné!

Klíčem úspěchu zdárného pěstování jsou dostatečně velké a ty správné plastové květináče a truhlíky, dále pravidelná zálivka, včetně kvalitního substrátu. Důležitou roli hraje i orientace místa vůči světovým stranám. Výhrou je prosluněný balkon a okna na jih. Horší podmínky nabízí balkony na sever, kde je velké zastínění, ale i tam to můžete zkusit.

Jak vybrat vhodné nádoby?

Velmi dobrým řešením je pěstování rostlin v plastových nádobách. Plastové truhlíky a květináče jsou lehké, takže se vám s nimi bude snadno manipulovat. A to je na malém prostoru jistě důležité. Plast je zároveň odolný, pevný, neztrácí barvu působením UV záření a poskytuje ideální podmínky pro růst rostlin.

Obecně čím je květináč či truhlík menší, tím méně prostoru bude mít rostlinka pro růst. Tím pádem bude i hůře hospodařit s vodou.

Co se týče bylinek, jako je máta, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, šalvěj, kopr a další druhy, tak těm se bude dařit v běžném truhlíku nebo větším květináči. Zakoupené sazeničky jsou obvykle v malinkých květináčích, proto je doporučujeme přesadit do větších. V nabídce jsou i speciální květináče a nádoby na bylinky, takže nemusíte dlouho hledat. Praktickou variantou jsou např. nádoby, jejichž součástí jsou i nůžky, takže si bylinky rychle a kdykoliv nastříháte.

Na zahradní odrůdy tyčkových rajčat je dobré obstarat nádoby s minimálním objemem 20 l na jednu rostlinu. Plodová zelenina potřebuje více prostoru. Na balkoně je možné úspěšně vypěstovat třeba i okurky nakladačky nebo dýně hokaido. Nicméně třeba takové chilli papričky nejsou na místo tolik náročné a lze je pěstovat i v menších květináčích, klidně i na okenních parapetech. Pro pěstování ve stísněných podmínkách jsou jako stvořené.

Na oblíbené ředkvičky postačí truhlík. Klidně je vysaďte do dvou řádků. Mrkve potřebují o něco hlubší truhlík, aby měly dlouhé kořeny optimální podmínky pro vývoj. Totéž platí i v případě brambor. S truhlíkem si vystačí také různé saláty, rukola nebo špenát.

No a co ovoce? Dopřát si můžete lahodné domácí jahůdky, kterým se bude velice dobře dařit v truhlících. Převislé varianty navíc vytvoří zajímavou kompozici, takže mají i jakýsi dekorativní charakter. Alternativu nabízí i vysoké úzké květináče, které disponují černou plastovou vložkou. I v těchto nádobách lze jahody pěstovat.

Proč vyzkoušet sadbovače?

Přenosný sadbovač je určen pro pěstování rostlin v interiéru, ale i venku na zahradě či balkoně. Tento truhlík disponuje víkem, díky čemuž je docíleno ideální teploty k vytvoření mikroklima vhodného pro pěstování bylinek, sazenic i k výsevu semínek. Jedná se v podstatě o miniaturní skleníčky. Díky průsvitnému víku s nastavitelnými ventilačními otvory nebude docházet k přehřívání a zapaření rostlin. Víko mimo jiné chrání mladé rostlinky před hmyzími škůdci.

Jaké odrůdy jsou vhodné na balkon?

Oblíbené plodiny, jež se u nás běžně pěstují, jsou k dostání také ve variantách přímo určených na balkón. Velmi známými odrůdami balkónových rajčat jsou např. VILMA, MANDAT F1, třešňové SWEET APERITIF, ROSELLA nebo GOLDKRONE.

Papriky jsou po rajčatech druhým favoritem pro pěstování na balkonech. Dobrou volbou je typ CYNTHIA F1 se smetanově bílými plody. Rovněž odrůda BONETA stojí za zvážení. Má netradičně vzpřímeně postavené plody. Na balkoně je proto dekorativní i užitečná současně.

Jestli máte rádi čerstvou mrkev, zasejte třeba baby karotku ARON F1 s pravidelnými válečkovitými plody nebo KATRIN, kónickou mrkev typu Chantenay. V případě cukety vsaďte na odrůdu BRITISH SUMMERTIME F1. Pro pěstování ředkviček v nádobách lze doporučit běžné odrůdy s kulatými bulvami, vyhýbat se nemusíte ani podlouhlým druhým, kterými jsou např. SLOVANA nebo RAMPOUCH.

Máte rádi čerstvý salát? I tento můžete sklízet. Pro truhlíky jsou ideální ty označované jako Baby Leaf. U těchto druhů sklízíte mladé listy o velikosti 10 až 15 cm. Stejně tak můžete pěstovat rukolu, řeřichu, japonské listové zeleniny, mangold, špenát apod.

V rámci bylinek máte v podstatě neomezené možnosti, neboť většina známých druhů není takového velkého vzrůstu, aby se vám na balkón nevešly. O koneckonců je lze pěstovat na parapetech.

Už bylo zmíněné, na balkonech se také dobře stále plodícím převislým jahodníkům, dále také keříčkovým borůvkám, angreštu nebo malinám.

Rada a závěr:

Jestliže se rozhodnete vytvořit si na balkoně či za oknem malou zahrádku, je třeba brát na vědomí to, že to stojí určitý čas. Nemůžete se spoléhat na dešťovou vodu, takže je nutné v teplejších dnech provádět zálivku dvakrát denně – ráno a večer. Pravidelně kontrolujte stav substrátu, pokud je ještě dostatečně provlhčený, zalévání odložte. Většina rostlin přemokření nesnese.

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno