Jak velké truhlíky na balkón?

Velikost truhlíků na balkón závisí na velikosti balkónu a množství květin, které na něm chcete mít. Obecně platí, že menší balkóny potřebují menší truhlíky a naopak.

Nejčastěji se používají truhlíky o rozměrech 40-60 cm délky, 20-30 cm šířky a 20-30 cm výšky. Tyto rozměry umožňují pohodlné umístění na balkónu a zároveň dostatečný prostor pro kořeny květin.

Pro větší balkóny nebo pro větší množství květin je možné použít větší truhlíky nebo kombinovat více menších truhlíků do skupin. Důležité je zajistit, aby truhlíky byly dostatečně pevné a stabilní, aby odolaly větru a nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Jaké květiny do truhlíku na balkón v ČR?

Výběr květin na balkónové truhlíky v ČR závisí na mnoha faktorech, jako jsou expozice, klimatické podmínky, velikost truhlíku a preferovaný vzhled. Níže jsou uvedeny některé květiny, které jsou vhodné pro balkónové truhlíky v ČR:

Pelargonie - tuto rostlinu si oblíbíte pro její nádhernou kvetoucí nádheru, kterou můžete mít v různých barvách. Kvete od května do října, vyžaduje mnoho slunce a zalévání.

Petunie - tento truhlíkový klasik je populární pro své výrazné květy a různé barvy. Kvete od května do října a vyžaduje hodně slunce a pravidelné zalévání.

Lobelka - tato rostlina vypadá velmi krásně a je ideální pro výsadbu na truhlíky na slunci. Květy jsou drobné, ale v hojnosti, a mohou být v různých barvách. Kvete od května do října a vyžaduje pravidelné zalévání.

Lilek - tato rostlina dodává balkónům skvělou vůni. Kvete od června do srpna a potřebuje hodně slunce a střední zalévání.

Šalvěj - tato aromatická rostlina je skvělá volba pro zahradníky, kteří chtějí atraktivní květiny i aromatickou bylinku. Kvete od června do srpna a vyžaduje slunce a střední zalévání.

Viola - tato rostlina je ideální pro záhonové výsadby, ale může být také použita v truhlících na balkón. Kvete v různých barvách od března do května a potřebuje slunce a pravidelné zalévání.

Klasické bylinky - většina bylinek, jako jsou rozmarýn, tymián a máta, mohou být pěstovány v truhlících na balkónu a mohou být použity při vaření.

Je důležité vybrat rostliny, které jsou vhodné pro váš balkón, a zajistit jim správnou péči, aby mohly růst a kvést co nejlépe.

Jak často zalévat petunie

Petunie jsou rostliny, které milují vlhkost, ale při přemokření kořenů mohou snadno onemocnět. Zálivka by proto měla být pravidelná, ale umírněná. Obecně platí, že frekvence zálivky závisí na několika faktorech, jako je velikost květináče, typ půdy, teplota a vlhkost vzduchu.

TIP: Do květináče můžete vložit například zavlažovací systém pro květináče a starost o květiny bude opět o něco pohodlnější.

V období sucha by měly být petunie zalévány častěji, zhruba jednou denně, přičemž půda by neměla být neustále mokrá. Vlhkost by měla být udržována rovnoměrně a zálivka by měla být prováděna ráno nebo večer, kdy jsou teploty nižší a rostlina má větší šanci na absorpci vody.

V období dešťů by zálivka mohla být méně častá, jednou za několik dní, podle toho, jak rychle půda osychá. Při zálivce je důležité nezalévat příliš mnoho vody najednou, aby se zabránilo hromadění vody v květináči a kořeny nebyly přemáhány.


Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno