Jak často zalévat pokojové květiny

Pokojové květiny jsou vynikajícím doplňkem pro interiér. Tyto rostliny nejenže vytvářejí pěknou atmosféru, ale také čistí vzduch a zlepšují kvalitu života. Pro jejich růst a zdraví je důležité udržovat optimální vlhkost a zalévat je v pravidelných intervalech. V tomto článku se podíváme na to, jak často zalévat pokojové květiny.

Základním pravidlem pro zalévání pokojových květin je, že by měly být zalévány tehdy, když je zemina v květináči suchá. Je důležité si uvědomit, že různé druhy rostlin mají různé nároky na vlhkost a zalévání, takže se poraďte s návodem k vaší konkrétní rostlině. Neexistuje univerzální interval, protože na zalévání má vliv řada faktorů.

Druh zeminy a velikost květináče

Na zalévání má vliv druh zeminy a velikost květináče. Některé druhy zeminy více drží vlhkosti a některé méně. Pokud máte rostlinu v květináči s malým objemem zeminy, bude potřebovat častější zalévání než rostlina v květináči s větším objemem zeminy.

Teplota a vlhkost

Je také důležité si uvědomit, že teplota a vlhkost vzduchu ovlivňují frekvenci zalévání. V zimě, kdy je vzduch v místnosti suchý, mohou být rostliny zalévány méně často. V létě, kdy je vzduch vlhčí, budou rostliny potřebovat častější zalévání.

Pro ověření, zda je zemina v květináči suchá, použijte prstový test. Jednoduše zasunete prst do zeminy a pokud je suchá do hloubky jednoho až dvou centimetrů, rostlinu zalijte. Pokud je zemina stále vlhká, počkejte s zaléváním a opakujte test za pár dní.

I přelití rostliny může být škodlivé a vést k hnilobě kořenů. Proto je lepší zalévat rostliny v menších množstvích a častěji, než většími dávkami a méně často.

V obecnosti se pokojové květiny zalévají 1x týdně, ale jako již bylo zmíněno, záleží na druhu rostliny, velikosti květináče a dalších faktorech. Některé rostliny mohou potřebovat zalévání jen jednou za dva týdny, zatímco jiné potřebují častější zalévání každý den.

Pokud máte problémy s určením správného času pro zalévání rostlin, můžete také využít různé nástroje, jako jsou hygrometry nebo vlhkoměry, které vám pomohou zjistit, zda je zemina v květináči dostatečně vlhká nebo suchá. Ale v praxi se nevyužívají.

TIP: Do květináčů můžete vložit samozavlažovací systém, díky kterému nebudete muset rostliny často zalévat a pomocí hladinoměru s plovákem zjistíte, zde je vhodné vodu dolít či ne.

Správná voda

Při zalévání pokojových květin je také důležité použít správnou vodu. Rostliny potřebují vodu bez chloru, takže je lepší používat dešťovou nebo filtrovanou vodu. Pokud nemáte tuto možnost, můžete použít vodu z kohoutku, ale nechte ji nejprve odstát v otevřené nádobě, aby se odpařil chlor. Typickým případem je mít připravenou vodu v konvici.

Odvodnění

Další důležitou věcí při zalévání rostlin je zkontrolovat, zda je květináč dobře odvodněn. Voda by se neměla hromadit v květináči, protože to může vést k hnilobě kořenů. Pokud květináč nemá dostatečnou odvodnění, můžete do dna květináče umístit kusy kamínků či oblázků, aby voda mohla snadno odtéct.¨

 

V závislosti na druhu rostliny a dalších faktorech může být zalévání pokojových květin docela náročné. Nicméně, s trochou praxe a pozornosti k vašim rostlinám, se brzy naučíte, jak je správně zalévat a udržovat je zdravé a krásné.

Doprava zdarma
nad 2000 Kč bez DPH
Vše máme skladem
Ihned k odeslání
97% hodnocení
spokojenosti
Zásilka pod kontrolou
Vždy bezpečně zabaleno